luni, 26 decembrie 2016

ÎN VÂLTOAREA VIEŢII... O CARTE despre O VIAŢĂ.

O viaţă trăită frumos şi muncită din greu, aşa cum au fost aproape toate vieţile noastre, a celor înhămaţi in jugul veşnicei iubiri de steag şi de glie. Aşa cum o defineşte autorul, colonelul in rezervă Vasile Bitere “este o carte izvorâtă din zbuciumul neamului meu, din lacrimile mamei, ce-i inundă obrajii când îşi alăptează copii, din lupta continuă pentru supravieţuire, pentru performanţă, pentru reuşită, din sentimentele, bucuriile şi necazurile trăite in cei 65 de ani de existenţă “.
Citesc şi mă regăsesc cu usurinţă in trăirile prietenului meu Vasile, aşa cum probabil se vor recunoaşte si alţii asemenea, ridicaţi cu sudoare şi sacrificii imense din colbul uliţelor. Prin voia sortii ceasurile noastre au tocat aproape la fel zile fierbinţi de vara si nopţile lungi de iarna, bucurându-ne de măruntele fleacuri ale copilăriei sau plângând la geamul îngheţat in aşteptarea unui Moş Crăciun care nici la noi nu a venit vreodată. Vasile Bitere povesteşte in rânduri meşteşugite care merg firesc la inima si suflet, despre copii din generaţia aruncata « in vâltoarea vieţii » in cumpliţii ani `50, zilnic si greu încercaţi de amintirea mereu proaspătă a foamei, aşa cum dureros de exact o reface inca din primele rânduri: «...erau perioade când luni întregi, seara, mâncam numai terci ».
Învăţaţi cu drămuită speranţă, foarte puţină mâncare si multă muncă, o parte (mica, mare?) dintre copii aceia s-a ridicat din genunchi si înarmaţi doar cu carte si voinţa şi-au clădit aşa cum au vrut viitorul. Fugarii ani ai adolescenţei cazone târâită in bocanci, tinereţea kaki inabusita in guma rece a mastii contra gazelor alergata in salturi prin Valea Săpunului,nopţile lungi de toamna târzie înglodate in poligonul Poplaca, jilavele zile si nopti nedormite in corturile ciuruite din taberele de instructie de la Crint, iată câteva repere de mare interes,comune celor care asemenea autorului ,au iesit la liman din valtoarea vietii.
Va indemn dragi colegi, citiţi-o! Aveţi fiecare un loc in paginile cărţii lui Vasile Bitere!




CONTACT  :autor.vasilebitere@gmail.com


col.r.Dan M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu